Veulenseizoen

Het veulenseizoen is weer volop in gang! Heeft u vragen over uw hoogdrachtige merrie, aarzel dan niet om ons te raadplegen. En zodra het veulen geboren is, is het raadzaam om een veulen-merrie controle consult aan te vragen. Er wordt dan naar de gezondheid van zowel het veulen als de merrie gekeken. Indien de nageboorte nog in de stal ligt gelieve deze te bewaren, zodat deze ook gecheckt kan worden. Dit geeft soms zeer waardevolle informatie.

Het veulen wordt algemeen gecontroleerd en een veulenspuitje kan gegeven worden. Vroeger werd antibiotica gegeven als veulenspuitje, echter is dit volledig achterhaald! Wij beschikken over een serum met antistoffen tegen 3 veel voorkomende omgevingsbacteriën. Aandachtspunten zijn oa. het naveltje, stand van de beentjes, alertheid en zuigreflex, gehemelte, oogleden. Graag horen wij ook van u of het veulen al goed heeft gedronken, geplast en gemest. Om te controleren of het veulen voldoende antistoffen via de biest heeft binnengekregen kan een IgG test uitgevoerd worden zodra het veulen 24u oud is.

De merrie wordt ook algemeen gecontroleerd met speciale aandacht voor het uier. Belangrijk is dat de melk goed "losschiet", maw dat de melk makkelijk vloeit. Ook wordt de nageboorte gecontroleerd op aanwezigheid van de twee hoornen, indien er een stukje achter is gebleven is het cruciaal dat dit zo snel mogelijk uit de baarmoeder wordt verwijderd.

Neem contact met ons op

Wilt u een afspraak maken? Hebt u een vraag voor ons? Neem contact met ons op!