Radiografie - Medische beeldvorming

Om een diagnose te verduidelijken of af te ronden, is het soms noodzakelijk om van uw paard of pony een röntgenfoto te maken, een endoscopie of een echografie uit te voeren.

Röntgenologie:
Middels digitaal mobiele röntgen kunnen wij ter plaatse foto's van uw paard maken. Dit voor aan- en verkoopkeuringen, OCD screeningen, hals en rugproblemen, kreupelheden, gebitsproblemen. Op deze manier brengen wij de botstructuren van uw paard of pony in beeld en kijken we of er geen afwijkingen aan gewrichten en beenderen te zien zijn.

Echografie:
Deze techniek passen wij voornamelijk toe voor het in beeld brengen van pezen. Peesletsels komen helaas zeer veel voor bij paarden, variërend van een lichte verstuiking tot zware rupturen. Als u ook maar enigzins twijfelt over een "bultje" ter hoogte van de pezen, is het sterk aangewezen om te kijken met de echo wat er zich exact in de pees afspeelt.
Ook andere structuren kunnen bekeken worden met echo, denk hierbij aan gewrichten, ligamenten, spieren, zwellingen.
Waar echo ook voor gebruikt wordt, is drachtbegeleiding van de merrie. Middels inwendige echografie worden de eierstokken en baarmoeder in beeld gebracht om juiste tijdstip van dekking te bepalen of om te bepalen of er sprake is van dracht.

Endoscopie:
Bij deze techniek krijgt men door een optische vezel gekoppeld aan een camera zicht op holle structuren in het lichaam: hoofdzakelijk bedoeld voor het visualiseren van de luchtwegen (neus, luchtpijp, luchtzakken, bronchiën). Bij paarden wordt dit ingezet voor cornage onderzoek, maw. om te kijken of er geen sprake is van verlamming van de stemband. Ook voor chronisch hoestende paarden is dit een zeer waardevol onderzoek.

Neem contact met ons op

Wilt u een afspraak maken? Hebt u een vraag voor ons? Neem contact met ons op!